Zespoły


WATCHING ME FALL

WATCHING ME FALL

1

„Historia tej przygody zaczyna się w 2000 roku, kiedy to czwórka młodzików (Grześ – voc, Jajko – gitara, Boguś – bas i Alek – bębny) zdecydowała się grać muzykę, w której siedzieli od lat. Przygoda nazywa się WATCHING ME FALL, a muzyka to HARDCORE. Już od samego początku hardcore w wykonaniu chłopaków był agresywną, pełną pasji mieszanką dźwięków, jakie znasz z albumów kapel pokroju STRIFE, REFUSED, SNAPCASE czy POISON THE WELL, z tekstami oscylującymi wokół problemów społecznych, stylu życia i osobistych doświadczeń. Po około dwóch latach istnienia i kilku koncertach na terenie południowej Polski zespół ruszył w drogę i dał show na łotewskim hardcore feście. To jednak miał być koniec pierwszej części historii – zespół nagle rozwiązał się z powodów, których członkowie nie rozumieją do tej pory. Przez sześć lat chłopaki byli bardziej lub mniej zajęci – grali w lokalnych kapelach, ćwiczyli w domu albo po prostu chodzili na koncerty. Wtedy nadszedł rok 2008 i wszystko nagle stało się jasne – przygoda musi trwać. WATCHING ME FALL odrodziło się.
Na początku za garami siadł Przemek, jednak z powodów zawodowych musiał zrezygnować i został zastąpiony przez Rufę. Zespół zdecydował się też na poszerzenie składu o drugiego gitarzystę, Gostę. Zaczynając z zupełnie nowym materiałem WATCHING ME FALL powoli przemieszczało się w stronę bardziej skomplikowanego brzmienia, z dwoma liniami gitar, nieoczywistą sekcją i ciekawymi aranżami. Pierwszy koncert nowej odsłony WATCHING ME FALL odbył się w Pubie Stolarnia w Bielsku-Białej, 19 czerwca 2009 roku. Od tego czasu grupa jest cały czas aktywna, komponując i koncertując.
Na tym etapie, jeśli wsłuchasz się w WATCHING ME FALL usłyszysz te kapele, które miały największy wpływ na chłopaków – STRIFE, REFUSED, SNAPCASE. Jednak grupa ciągle prze naprzód, uzupełniając swoje inspiracje o grupy tak różne, jak MADBALL, COMEBACK KID, EARTH CRISIS, AWAKE, I ADAPT i wiele innych, dzięki czemu muzyka WMF stała się jeszcze bardziej oryginalna.
W 2012 r. zespół wydaje pierwszą płytę o nazwie WE RUN, na której znalazło się 10 utworów. Płyta została wydana w kooperacji IN OUR HANDS records oraz MAKE A CHANGE records. Cała płytka jest do odsłuchu na stronie: http://watchingmefall.bandcamp.com/album/we-run-2
Rok później zespół wchodzi do studia z nowym materiałem. Wkrótce CD/LP.

Przygoda trwa…”

Dyskografia:
2012 – We run (CD/LP)
2014 – Little things (EP/CDR)

https://www.facebook.com/watchingmefallhc
http://www.myspace.com/watchingmefallhc
http://watchingmefall.bandcamp.com/
http://watchingmefallhc.blogspot.com/

 

DIE SCHWARZEN SCHAFE

DIE SCHWARZEN SCHAFE

DSS

DIE SCHWARZEN SCHAFE to niemiecka formacja punk rockowa z Düsseldorfu. Od początku swojej działalności w 1985 roku, ma na swoim koncie ponad 400 zagranych koncertów, w trakcie których można w pełni odkryć drzemiącą w nich żywą energię, bez względu na to czy są to lokalne imprezy czy też zagraniczne koncerty w różnych częściach świata. Z pewnością warto wymienić chociaż część zespołów, z którymi przyszło im dzielić scenę, takich jak m. in.: OI POLLOI, DISORDER, RASTA KNAST, APATIA czy NAKED AGGRESSION. Co więcej, mają oni na swoim koncie 23 płyty w różnych formatach wydanych we współpracy z labelami z różnych krajów. 28 lat na scenie punk znajduje swoje odbicie w ich postawie – członkowie DIE SCHWARZEN SCHAFE tworzą także inne zespoły: THE BULLOCKS, PUBLIC TOYS, ALBTRAUM GMBH oraz PIG MUST DIE. Od początku zespół kładł duży nacisk na idee i wartości sceny DIY, oparte na bliskich relacjach z przyjaciółmi. Wszystkie płyty DIE SCHWARZEN SCHAFE, zostały wydane przez labele należące bądź do członków zespołu bądź do ich przyjaciół. Wokalista Armin prowadzi wydawnictwo Campary Records.

Dyskografia:
1987 – 1989 (EP)
1988 – Reagan On Speed (EP)
1989 – Julia (EP)
1989 – Lange Nicht Genug (EP)
1990 – Split mit KLAMYDIA (EP)
1990 – Ars Justitia (LP)
1991 – Civitas Die Civitas Terrena (EP)
1992 – Helden Für Einen Tag (EP)
1993 – Split mit KLAMYDIA (LP)
1994 – Gute Geister (EP)
1995 – Reject Systems Morality (EP)
1996 – 1985-1995 (CD)
1997 – Chaos + Dogma (LP/CD)
1998 – Exitus (EP)
2002 – Last Gang In Town (EP)
2003 – Give ‚em Enough Hope (EP)
2003 – Auf Der Suche Nach Dem Licht (LP/CD)
2005 – Wir Haben Noch Lange Nicht Genug (LP/CD)
2006 – Split mit NAKED AGGRESSION (MLP)
2008 – Schrei (EP/CD)
2009 – 24 years of D.I.Y. (CD)
2010 – Jetzt kommen die Jahre (LP/CD)
2013 – Revolution (EP)
2014 – Split mit LOS DISCKOLOS (LP/CD)
2015 – 1985-2015 (EP)

http://www.die-schwarzenschafe.de/
https://www.facebook.com/dieschwarzenschafe

WIEŻE FABRYK

WIEŻE FABRYK

IMG_8906

„Wieże Fabryk zaczęły swoją pracę w czerwcu 2000 roku. W momencie w którym Adam Studziński zagrał melodię utworu „Wariatka”. Prosty melodyjny riff o brzmieniu wprost z lat 80 surowej, prawdziwej zimnej fali. Motoryczna perkusja Krzysztofa Trzewikowskiego i charakterystyczny bas Czarka Wielesika dopełniły dzieła. Nie mniej ważne były słowa i sposób ich przekazywania. Krótkie, zapętlone zdania, powtarzane z histeryczną zawziętością Tomka Kaczkowskiego stały się esencją zespołu. W 2001 roku przełomem było pierwsze i jedyne demo zespołu, nagrane w studenckim radiu Żak. W następnym roku zespół zagrał w Warszawie swój pierwszy koncert poza rodzinną Łodzią. Pierwszy koncert i od razu ogromne zaskoczenie reakcją publiczności. Żywioł, taniec i wspólne śpiewanie tekstów. To właśnie z tego koncertu zostało nagranie bootlega „Live Kopalnia 2002”.

W latach 2001 – 2005 zespół organizował imprezy muzyczne o nazwie „Zimny Wieczór”, na których grały m.in. DHM, EVA, Deathcamp Project, Miguel And The Living Dead czyli czołówka polskiej zimnej sceny. Niestety część z tych zespołów przestała już grać.
W 2005 roku zespół z powodów osobistych opuszcza Czarek, którego dzieło z powodzeniem, kontynuuje Adam Sitarek.
2007 rok to kolejny rok warszawskiej imprezy Old Skull podczas której nagrany został drugi oficjalny bootleg „koncert Aurora 2007”. Wieże zawsze dużo większą wagę przykładały do koncertów niż nagrań studyjnych. To typowy zespół koncertowy, którego jakość najlepiej sprawdza się w bliskim kontakcie.

Podobną konfrontację mogli przeżyć mieszkańcy jednej z łódzkich ulic podczas imprezy „Słońce wschodzi na Wschodniej” w 2007 roku. Scena ustawiona była na środku ulicy Włókienniczej, ulicy owianej złą sławą, otoczoną przedwojennymi kamienicami. I ludźmi, którzy nie często mają okazję zobaczyć i usłyszeć zespół, który wprost do nich krzyczy „proszę się nie pchać, proszę się nie bać!”. Pod sceną tańczyły dzieci, a dorośli i psy wyglądali z okien.

Minęło 10 lat od „Wariatki”. 10 lat koncertów, w klubach, na squat’ach, ulicach. W 2010 Wieże grają na festiwalu muzyki niezależnej – Castle Party. Tam właśnie odbyła się premiera ich debiutanckiej płyty „DYM”

Rok 2013 przynosi nową edycję Zimnego Wieczoru. Podczas którego wystąpiły zespoły Hatestory, Chaplin&Chapman i Wieże Fabryk. Był to też czas premiery nowego singla WF’u.”

Dyskografia:
2002 – Demo (CDR)
2003 – Live Kopalnia 2002 (CDR)
2007 – Koncert Aurora 2007 (CDR)
2010 – Kosmos (CDR)
2010 – Dym (CD)
2012 – Kłęby dymu split z TANZKOMMANDO UNTERGANG (LP)
2012 – Demo (MLP)
2013 – Front/Omijam (CDR)
2013 – Cel i światło (CD/LP)
2014 – Dym (LP)

http://wiezefabryk.net/
http://wiezefabryk.bandcamp.com
http://www.facebook.com/wieze.fabryk