Zespoły


SZCZURY PARYŻA

SZCZURY PARYŻA

111

„Kapela powstała pod koniec lat 80 kiedy hard-core dopiero się pojawiał w naszym kraju. Szczury zaczęły grać  muzykę, o której sami mało wiedzieli. Wszystkie utwory tworzone były z wielu odrębnych wątków tematycznych. Były zlepkiem odmiennych nastrojów i zmian tempa. Zawiłę aranżacje i harmonie tworzyły specyficzny styl. Muzyka ta dość daleka odbiegała od popularnych wówczas trendów.  Mimo, że styl ten zupełnie się różnił od wcześniej zastałych, zespół  został zaproszony na festiwal w Jarocinie. Został zakwalifikowany na małą scenę. Szczury Paryża dwa razy gościły na festiwalu, lecz drugi raz już w nowym składzie.
Po serii udanych koncertów powstał pomysł by zarejestrować cały materiał  na płycie. Koncerty zagrane przez Szczury Paryża dodawały skrzydeł, zwłaszcza gdy grali z  takimi gwiazdami  jak: ARMIA, IZRAEL, DEZERTER, TILT, CLOSTERKELLER. Po jednym z koncertów Darek Malejonek i Robert Brylewski zaprosili na rozmowę Młodego. Jej wynikiem było zaproszenie na nagrania do studia prowadzonego przez Roberta. Było to spełnienie marzeń. Po tylu pozytywnych komentarzach i komplementach usłyszanych z ust muzyków tej rangi dalsze działania nabierają większego rozpędu. Ustalono wstępny termin nagrania. Niestety przychodzi trudna chwila Vivi opuszcza właśnie wtedy zespół. Nagraniaz zostają odwołane.  Po pewnym czasie Vicia zastępuje Jaffa. Do zespołu dochodzi też Mister, by przejąć główny vocal i dodatkowo wesprzeć brzmienie drugą  gitarą. Krystalizuje się zarówno nowy materiał, jak i plany na jego zarejestrowanie.
Nagrania dokonano w studiu studenckim we Wrocławiu na dwuśladowym magnetofonie. Wszystkie utwory grane były bez możliwości poprawki. Co w obecnych czasach zdaję się  być  zupełnie archaiczne. Powstaje płyta „Szczury Paryża” – rozpowszechniona na kasetach magnetofonowych. Po odbyciu sesji nagraniowej, kapela dostaje od realizatora nagrań natychmiastową propozycję wydania materiału. Kasety rozchodzą się błyskawicznie. Zespół koncertuje. Dochodzi jednak do kolejnego momentu, w którym  losy kapeli zdają się przesądzone. Młody dochodzi do przekonania, że nie chce angażować się w tym czasie w działalność  muzyczną. Po tej decyzji muzycy nie chcą tworzyć zespołu, gdy nie ma w nim jego głównych założycieli Vicia i Młodego. Kapela zostaje rozwiązana,
W 2014 r. zespół dostaje propozycję reedycji płyty.
Skład pierwszy: Młody – gitara, vocal, Vivi – bas, vocal, Wojna – perkusja
Skład drugi: Młody – gitara, vocal, Mister – gitara, wokal, Jaffa – bas, Wojna – perkusja”

Dyskografia:
1992 – Szczury Paryża (MC)
2015 – 92 (LP)

http://blackwednesdayrecords.bandcamp.com/album/92

PROFANACJA

PROFANACJA

DSC_6915

Dyskografia:
1990 – split z DEFEKT MUZGÓ (MC)
1990 – Na 10 lat… (MC)
1990 – Live (MC)
1991 – Zdarza się (MC)
1994 – Pierwsze i ostatnie (MC)
2003 – Światowątpliwości (MC/CD)
2005 – Znak (CD)
2009 – Nie zdarza się (CD)
2015 – To był zamach (CD)
2015 – Zdarza się (LP)

http://www.profanacja.pl/
https://www.facebook.com/pages/Profanacja/132060743651912
http://profanacja.bandcamp.com/releases

 

 

HARD TO BREATHE

HARD TO BREATHE

526174_365615770141391_1192359796_n

Dyskografia:
2007 – Demo (CDR)
2009 – split z DEATH ROW (CD)
2012 – DIY  Promo (CDR)
2012 – Grey sky above our eyes (EP)
2013 – split II z DEATH ROW (EP)
2014 – Spotkanie (EP)
2015 – split z GUANTANAMO PARTY PROGRAM (EP)

http://www.hardtobreathe.pl/
https://www.facebook.com/hardtobreathe.warsaw
http://hardtobreathe.bandcamp.com/

GUANTANAMO PARTY PROGRAM

GUANTANAMO PARTY PROGRAM

404339_321424524563683_58992318_n

„GUANTANAMO PARTY PROGRAM jest wspólnym projektem członków nie istniejących już zespołów WOJTYŁA, LOST ROAD, POLTERGEIST, BONITO czy LOLA HART. Zespół został założony na przełomie 2006/2007 roku we Wrocławiu z inicjatywy wokalisty, Darka. Początkowo wykonywana muzyka mieściła się w nurcie screamo/noise, by z biegiem czasu ewoluować w kierunku bardziej atmosferycznej mieszanki sludge i post hardcore.”

Dyskografia:
2010 – I (CD)
2010 – 3-way split – split z ECHOES OF YUL + SUN FOR MILES (CD)
2012 – split z WE ARE IDOLS (EP)
2013 – II (CD/LP)
2014 – split z SUFFERING MIND (EP)
2015 – split z HARD TO BREATHE (EP)

http://guantanamopartyprogram.blogspot.com
https://www.facebook.com/GuantanamoPartyProgram
http://guantanamopartyprogram.bandcamp.com/

LOS DISCKOLOS

LOS DISCKOLOS

988249_672452939435907_2031157206_n

Dyskografia:
2003 – Los Disckolos (CD)
2004 – Sesiones de Kreuzberg (CD)
2012 – No aceptes a la policia como la autoridad (CD)
2013 – Del otro lado voy a estar (CD)
2014 – split z DIE SCHWARZEN SCHAFE (LP/CD)

http://www.losdisckolos.com/
https://www.facebook.com/pages/Los-Disckolos/316675071680364
http://losdisckolos.bandcamp.com/

[PERU]

[PERU]

PERU

„Trzy osoby, trzy instrumenty, jeden zgiełk. Bez etosu, patosu, stresu i chorych ambicji. W zgodzie i harmonii z zasadami DIY oraz DIFM i IWDIFY. Bo tak.”

Dyskografia:
2006 – Demo (CDR)
2009 – Strach  (CD)
2013 – Ktoś z nich (CD)
2014 – Ktoś z nich (LP)

https://www.facebook.com/perulbn
http://perulbn.bandcamp.com/

PRZECIW

PRZECIW

PRZECIW

„Początki PRZECIWu związane są z działającym w Lublinie Klubem INDUSTRIAL. We wrześniu 1994 roku podczas pamiętnego koncertu otwierającego działalność klubu (AMEN, ÓSMY DZIEŃ TYGODNIA), doszło do spontanicznego występu trzech tajemniczych osobników tworzących później PRZECIW. W kwietniu 1995 roku po koncercie Trottela właściciel lokalu, w którym działał INDUSTRIAL podziękował miejscowej załodze za współpracę. Tym samym stanęliśmy na rozdrożu, tracąc miejsce na próby. Piotrek i Czarek podjęli decyzje o wyjeździe do Anglii. Kapela zawiesiła działalność na trzy lata.
W kwietniu 1998 roku znowu zaczęliśmy grać. Tym razem bardziej poważnie i z celem rejestracji materiału na kasetę. Po niecałym roku intensywnych prób nagraliśmy materiał w studiu CZAD w Swarzędzu, który ukazał się w styczniu 2000r. nakładem ENIGMATIC Records. Kaseta „Mr. Fuck”, to ponad trzydziestominutowa porcja sprawnego i klasycznego HC/Punka kojarzącego się z dokonaniami APATII, starego DEZERTERa czy REŻIMu (z ulotki ENIGMATIC przedstawiającej kasetę). Rok 2001/2002 to liczne koncerty na terenie całego kraju.
Na wiosnę 2003r. dołączył do nas Darek stając się głównym wokalem kapeli. Związany z nami mentalnie, gdyż grał z każdym z nas w nieco innych konfiguracjach na początku lat 90-tych. Nowy materiał wtedy był już praktycznie zrobiony, pozostało go jedynie doszlifować pod względem wokalnym. Do studia MARTON w Lublinie weszliśmy na początku lipca. Podczas tej sesji zarejestrowaliśmy czternaście piosenek w tym cover DEZERTERa, Szara Rzeczywistość. Tym razem materiał wydał PASAŻER. Do premierowego CD dołączona jest druga płyta z naszym poprzednim materiałem „Mr. Fuck”, który został ponownie zremasterowany. Materiał ten wzbogacony jest o nagranie wideo z koncertu jaki zagraliśmy w Orzyszu w 2000 roku.”

Dyskografia:
2000 – Mr. Fuck (MC)
2005 – Krzyczę + Mr. Fuck (CD X2)
2006 – DIY Promo CD vol. 1 (CDR)
2010 – Punk Rock Show (CD)
2013 – Rock na Bagnie 2010 (CD)
2014 – XX (LP)

http://www.przeciw.band.pl
https://www.facebook.com/PrzeciwPunkRock

VICIOUS REALITY

VICIOUS REALITY

10376341_318299424991295_5572194688058133113_n

„Częstochowa może nigdy nie doczekała się prężnej sceny, ale pomimo tego – dzięki załodze Holy City Youth Crew, stała się jednym z najaktywniejszych miejsc w Polsce. Regularne koncerty oraz funkcjonowanie zespołu Regres miały tu kluczowe znaczenie. Właśnie 2/5 Regresu (Paweł i Ogór) mają udział w stworzeniu ViciousxReality (wraz ze Słoniem i Damianem) – 100% vege edge. „Eyes to the sun” to ich debiut na winylu, na którym znalazło się dziewięć utworów. Sami przyznają się do inspiracji takimi kapelami jak Our Turn, Tear It Up, Mental i Insted – ale czy w ich nagraniach słychać te inspiracje to już odpowiedź na to proponują zostawić potencjalnym słuchaczom. Z całą pewnością jest tam całe mnóstwo radochy, posi vibes i szybkiego HC starej szkoły.”

Dyskografia:
2012 – s/t (MC)
2013 – Demo (CDR)
2014- Eyes to the sun (EP)

https://www.facebook.com/viciousxreality
http://viciousxreality.bandcamp.com/

EYE FOR AN EYE

EYE FOR AN EYE

1237724_410792222355643_911434958_n
„EYE FOR AN EYE przedstawiać nie trzeba. Ten zespół jest doskonale rozpoznawalny, to jedna z głównych sił napędowych współczesnej sceny HC/Punk w Polsce. Ich koncerty, płyty i działalność w lokalnej scenie uderzają szczerością, zaangażowaniem, autentycznością. To jeden z tych zespołów, które w czasach stylistycznych podziałów potrafią skupić pod jedną sceną punx, skins i HC płci obojga. To też jeden z tych zespołów, które w czasach, gdzie przekaz schodzi na drugi plan, potrafią mówić o rzeczywistych problemach i robią to w umiejętny i skuteczny sposób. Ogromna w tym zasługa ekspresji i charyzmy wokalistki Ani i solidności reszty składu. Eye For An Eye może być jednocześnie doskonałym zespołem dla każdego zaczynającego swoją przygodę z punk rockiem, jak i dla weteranów wspominających zaangażowanie starych kapel z lat 80 czy 90. W jakiś tajemniczy sposób ta załoga potrafi połączyć radość i entuzjazm przypisywany zazwyczaj nowicjuszom z doświadczeniem ponad 15 lat grania w zespole.”

Dyskografia:
2001 – Fabryka drwin (MC/CDR)
2004 – Dystans (MC/CD)
2005 – Dystans (LP)
2005 – To co łączy nas – split z THE HUNKIES (CD)
2007 – Gra (CD/LP)
2008 – Cisza (CD)
2009- Cisza (LP)
2012 – Krawędź (CD/LP)
2014 – Głos (CD/EP)

http://efae.and.pl/
https://www.facebook.com/efaepl
http://eyeforaneye1.bandcamp.com/

OR NOT TO BE

OR NOT TO BE

ONTB

„OR NOT TO BE powstało z palącej potrzeby wyładowania wściekłości i energii. W lutym 2011 dwóch Arków Bąków – jeden grający na gitarze w zespole ADWENT z Kędzierzyna-Koźla, drugi śpiewający i grający na basie w wodzisławskiej PROFANACJI – spotkało się na gruncie przypadkowej codzienności, a w trakcie szczerej rozmowy wyszło na jaw, że każdy odczuwa potrzebę zrobienia czegoś nowego, uwolnienia czegoś, co drażni gdzieś pod skórą, pod myślami i w sercu, co chciałoby wrzasnąć z pełną siłą. A ówczesny perkusista PROFANACJI, Bonzo, od razu zgłosił chęć bębnienia w tym projekcie. OR NOT TO BE to pytanie – a właściwie druga, mroczniejsza część pytania – o to, jak, i czy w ogóle, można się odnaleźć w tym szalonym, niesprawiedliwym, brutalnym i zniewolonym (przez banki i finanse, korporacje i armie, polityków i zwykłych debili błąkających się z chciwym i złym wyrazem mordy po ulicach, przez nieistniejących bogów i rzeczywistych kapłanów w zakrwawionych rutynową obłudą rytualnych szatach, przez faszystów obnoszących się wrzaskliwie na ulicach i ze złośliwym chichotem w naszych umysłach, przeze mnie i przez Ciebie, kurwa, i przez wszystkie nasze cholerne geny), popierdolonym świecie… OR NOT TO BE to nie zabawa, libacja, gibanie się na boki z kuflem w górze i świętowanie kolejnego jubileuszu czy wygranego meczu – to hard core punk. Bawić to się można w ogrodzonych drutem kolczastym ogródkach za tuczniami McDonalda, takich z kolorowymi zjeżdżalniami, karuzelami i huśtawkami. Tutaj trzeba krzyczeć, myśleć, a może tylko się bać, zapalić lont i szybko uciekać.”

Dyskografia:
2012 – ON2B (CD)
2014 – Interpretacje (EP)

http://www.on2b.pl/
https://www.facebook.com/on2bpunk